Vidnesbyrd

Her ser du et eksempel på et vidnesbyrd, men tjek menuen ovenfor for yderligere vidnesbyrdDobbeltklik her for at tilføje din egen tekst. 

Karen Marie og Kurt Smith


Opdateret 20. jan 2011


"Gamle", der stadig tjener


Da ægteparret Karen Marie og Kurt Smith gik på pension, rejste de til Nigeria som frivillige. I år tager Kurt af sted for femte gang, og han bliver ved, så længe kræfterne er til det.


Artiklen er hentet fra KD 18. jan 2011.


Af Marianne Nygaard Knudsen, KD

18. januar 2011


Da ægteparret Karen Marie og Kurt Smith gik på pension, rejste de til Nigeria som frivillige. I år tager Kurt af sted for femte gang, og han bliver ved, så længe kræfterne er til det

I missionshuset i den lille, vestjyske by Spjald var ægteparret Karen Marie og Kurt Smith en aften mødt op for at høre unge volontører fortælle om Afrika. Det var ikke første gang, der kom volontører og missionærer til missionshuset, men denne aften gjorde foredraget særligt indtryk på Kurt Smith.


Han puffede til sidemanden og sagde:


"Hold fast, hvor de unge får lov til at opleve meget. Det er ærgerligt, at man er blevet for gammel til det."


Men det viste sig, at Karen Marie Smith på 70 og Kurt på 72 år langtfra var for gamle til at rejse ud som volontører.


I 2006 tog Kurt med det dengang nystartede projekt Afrika 50+ til Nigeria for at arbejde som seniorvolontør. Siden da har han været afsted hvert år, og for to år siden tog hans kone Karen Marie med ham.


Ægteparret tager hjerteligt imod, da Kristeligt Dagblad kommer på besøg i hjemmet i Spjald ved Ringkøbing. På bordet er en afrikansk dug bredt ud, kalabasskåle hænger på væggene, og afrikanske horn pryder stuen. Selvom de både har børn, børnebørn og oldebørn, føler de sig ikke bundet af at være hjemme. Da muligheden for at rejse ud som seniorvolontører bød sig, fik de en gammel drøm opfyldt.


"Jeg har altid beundret dem, der tog af sted, men vi har aldrig selv haft lejlighed til det, fordi vi har haft en gård," fortæller Karen Marie Smith, og hendes mand tilføjer:


"Vi har i virkeligheden altid haft lyst til at se mere af verden. Vi er vokset op med at høre om ydre mission, men det har været en utænkelig tanke for os, at vi kunne komme ud. Nu har vi tid, midler og et godt helbred."


I mange år har ægteparret rejst rundt i verden som turister, men da de blev ældre, savnede de en rejse, som gav dem større indhold og en anden oplevelse. Og da de solgte gården for 10 år siden, var de ikke længere bundet af arbejdet.


Derfor valgte Kurt at rejse til Nigeria, da organisationen Mission Afrika oprettede projektet Afrika 50+ for alle seniorer, der er fyldt 50 år. Og i 2009 tog Karen Marie med ham og resten af seniorholdet for at hjælpe med restaureringen af et gæstehus sammen med lokale håndværkere. Mens Kurt arbejdede på huset, malede Karen Marie og legede med børnene.


"Vi håber på at gøre en forskel for nigerianerne, men vi er forsigtige med at sige det. Vi siger i stedet, at vi skal ud at gøre noget med dem og ikke for dem. Men i bund og grund er det mest for at få en oplevelse og skabe relationer. Det giver mig et vist kick at være der," fortæller Kurt Smith.

Opholdet varer en måned, og halvdelen af tiden går med arbejde, mens volontørerne den anden halvdel får lov at rejse rundt og se landet. Første gang Kurt Smith var af sted, havde han et ønske om at arbejde hele måneden.


"Jeg ville da ikke rejse rundt og ikke have noget at lave, sagde jeg, men i dag forstår jeg, at vi mest er af sted for at få en god oplevelse og for at møde de lokale, og ikke fordi vi skal lave en hel masse," siger han.


Før Karen Marie og Kurt Smith rejser ud, forbereder de sig grundigt, men det vigtigste for dem er, som de selv siger, at lægge turen over i Guds hænder.


"Vi tør kun tage af sted, fordi vi har en kristen tro. Det gør, at vi er mere trygge, og hvis vi kommer ud i vanskelige situationer, tror vi, der er en, der tager over," siger Karen Marie Smith.


De er begge klar over, at den hjælp, de kan give nigerianerne, er lille, og det, de får igen, er meget større.


"Vi er sat i verden for hinanden. De, der gør noget for og med hinanden, er de rigeste mennesker, for det er ved at give, at man får. Men jeg ved i dag, at det ikke er os, der giver, men i højere grad os, der får," siger Kurt Smith.


Hvad er det, I får?


"Livskvalitet. Det er den rigdom, vi får med os hjem," svarer Karen Marie Smith, og hendes mand tilføjer:


"Vi oplever hver gang, vi er af sted, at vi får del i en livsglæde fra nigerianerne, som vi selv ofte glemmer at bruge. Det er fællesskab, omsorg og taknemmelighed."


Karen Marie og Kurt Smith lægger ikke skjul på, hvor meget de har fået ud af at være volontører, og de er ikke klar til at trække sig tilbage endnu.


"Vi ønsker, at der er andre pensionister som os, der rejser ud, for man bliver aldrig for gammel til det. Det er bare om at komme af sted. Så får du rigdom lige ind på kontoen," siger Kurt Smith med et glimt i øjet.


En rigdom omsat til oplevelsen af fællesskab, som har gjort, at han i år skal af sted for femte gang i træk.


"Jeg troede, at jeg kun skulle af sted én gang, men det har grebet mig, og jeg kan slet ikke lade være. Jeg er langtfra mættet endnu."


For fem år siden var det unge volontører, der fortalte om Afrika i missionshusene. I dag er det også Kurt, der tager rundt i omegnen for at fortælle om sine oplevelser som volontør. Han håber på at inspirere flere seniorer til at rejse ud, for som han siger i dag:


"Hold fast, hvor kan man opleve meget som halvgammel mand."


marianne.knudsen@k.dkre-fokus.dk © 2009

Dobbeltklik her for at tilføje din egen tekst.