Konfirmationerne 2007.

Her er Hjarupkonfirmanderne fotograferet af Irene Nielsen

Og her kommer Leifs Foto´s udgave af samme konfirmander


Hjarup 2007

Ankomst til Hjarup kirkes våbenhus kl. 9,50.

Klokkeringning

Proklamation Sl 24

Præludium

DDS 752 Morgenstund har guld i mund

Hilsen, fællesbøn og læsning

DDS 122 Den yndigste rose er funden,

Prædiken og bøn

Poul Erik Rehné (trompet)

DDS 192 Hil dig, frelser og forsoner!

Trosbekendelse og Fadervor

DDS 750 Nu titte til hinanden de favre blomster små

Konfirmation på knæleskammel foran døbefont

Majestæt, konge i evighed (Jan Honningdal) - CDmusik

Altergang for de 9 konfirmander (saft i stedet for vin)

Fællesbøn og velsignelse

DDS 49 Ingen er så tryg i fare

Bekendtgørelser og udgangsbøn

Postludium (Konfirmanderne går ud i procession og stiller sig ved våbenhuset, så gæsterne m. fl. kan hilse på dem. Når gæsterne har hilst, er der fotografering.)

Sl. 24 v. Nanna Jansfort

Kapitel 24 v1 Salme af David.

Jorden med alt, hvad den rummer,

verden og dens beboere, tilhører Herren,

v2 for han har grundlagt den på havene,

grundfæstet den på strømmene.

v3 Hvem kan drage op til Herrens bjerg,

hvem kan stå på hans hellige sted?

v4 Den som har skyldfrie hænder og et rent hjerte,

den som ikke farer med løgn

og ikke sværger falsk.

v5 Han henter velsignelse hos Herren

og retfærdighed hos sin frelses Gud.

v6 Sådan er den slægt, som søger ham,

som søger dit ansigt, Jakobs Gud. Sela

v7 Løft jeres hoveder, I porte,

løft jer, I ældgamle døre,

så ærens konge kan drage ind.

v8 Hvem er ærens konge?

Det er Herren, stærk og vældig,

Herren, vældig i krig.

v9 Løft jeres hoveder, I porte,

løft jer, I ældgamle døre,

så ærens konge kan drage ind.

v10 Hvem er han, ærens konge?

Hærskarers Herre,

han er ærens konge! Sela


Kollekt (Bjarne Hovgaards i redigeret form)

Almægtige evige Gud, vi takker dig, fordi dit ord har fået lov til at lyde i vort land, vi beder dig om din hjælp og velsignelse til at høre det og tro det alle dage.

Vi takker dig for din kirke ud over jorden og for din menighed her i dette sogn, vi beder dig om at fællesskabet må blive fyldt af din kærlighed og omsorg, at dit ord må blive forkyndt ret, og at vi må finde kraft og styrke i ordet, i dåben, nadveren og fællesskabet.

Vi takker dig for vore familier. Velsign ægteskaberne, at kærligheden må trives, til bedste for os og vore børn.

I dag beder vi dig særlig for de familier, som skal fejre konfirmation. Vi beder dig Herre, vær du nær med din Helligånd i dag og alle dage, at de alle må mærke din omsorg og kærlighed.

Herre, giv du konfirmanderne af hjertet at svare ja til troens ord, og bevar dem og os alle i en sand tro på dig, så vi må få del i din evige frelse!

Det beder vi alle i vor Herrens Jesu Kristi navn

Amen

Læsning Huset på klippegrund

Matt 7v24:

Enhver, som hører de ord, jeg siger, og handler efter dem, han ligner derfor en mand, som bygger sit hus på klippegrund. 25Selv om regnen strømmer ned, og stormfloden rejser sig, og selv om stormvindene slår mod det hus, vil det ikke styrte sammen; det er bygget på klippen.

26Men enhver, der hører mine ord og ikke handler efter dem, er som en mand, der bygger sit hus på sandgrund. 27Når regnen så kommer, og floden går over sine bredder, og stormvindene kastes mod huset, falder det sammen med et brag.«

28Da Jesus holdt op med at tale, var de mange mennesker grebet af betagelse over hans undervisning. 29Han talte nemlig med stor myndighed - og ikke som de skriftlærde.

Amen

Prædiken

Kære konfirmander, kære k-forældre, kære gæster og menighed.

Nu er vi her så. Mon I nåede det hele? Ja konfirmanderne de ser i hvert fald både smukke og smarte ud. Ikke et hår sidder forkert, så vidt jeg kan se, og man ser ret godt her oppe fra ;-)

Og hvad med derhjemme, er alting klar til gæsterne, er talerne og sangene skrevet, alle brikker lagt til det store puslespil som sådan en fest er?

For det er en stor dag. Både for de unge, som har glædet sig, men også for jer forældre, bedsteforældre, familie og venner, at I kan få lov til at fejre sådan et stort barn eller ungt menneske, eller hvad man nu skal kalde dem her midt imellem. Jeg tror de hedder Betweeners nu om stunder

Jeg tror, at rigtig mange steder vil konfirmationsfesten indeholde taler, sange og optrin som fortæller om konfirmanden. Alle de søde ting de sagde da de var små, billedet af dengang hun væltede chokoladesovsen i skødet på faster Inger, eller dengang han rendte rundt med numsen bar i haven, historien om den brækkede arm, eller om knus fra den bedstefar som desværre ikke er mere og derfor savnes ved festen. Rundt omkring ved konfirmandfesterne vil der lægges brik ved brik til af et puslespil, et billede af lige netop den konfirmand, som I fejrer.

Vi har forud i k-undervisningen vendt og flyttet mange brikker, og visse ting er blevet tydeligere for jer, og I har været et rigtig godt hold og har givet mig mange gode oplevelser, og jeg har med jer bestemt ikke oplevet det, som en præst ved et evalueringsskema måtte indkassere.

Her lød et af spørgsmålene: Hvad synes du, at du har lært?

"Trosbekæmpelsen og en masse salmer." - var svaret!

Et andet spørgsmål lød: Hvad var værst i timerne?

"Når vi lavede i konfirmationsbogen."

Et tredje spørgsmål lød: Tror du, at du nogen sinde vil bruge kirken igen?

"Måske om julen, hvis min mor stadig tvinger mig."

Et fjerde spørgsmål lød: Skal dine børn døbes og konfirmeres? Og her var svaret: "Ja for satan."

Nå spøg til side, men sande må vi at humor er en alvorlig sag.

------------

De næste mange år er I givetvis optaget af projekt liv: I er unge, I skal uddanne jer, forelske jer, danne familie, rejse, opleve, blive til voksne samfundsborgere, og da er det godt med de mange råd og anvisninger, jeres gamle præst har forsøgt at dele ud af, og jeg tror det er godt, at I nu har lært forskelligt om troen, som kan ruste jer til livet.

I kan jeres Fadervor og Trosbekendelsen, I har læst forskelligt materiale om troen, I har været i kirke en del gange, I har sunget salmer, set film om emner, der har med kristendom og tro at gøre, og mødt en del vinkler på kirkens liv, og jeg har forsøgt at give jer indsigt i troens verden og univers, og så er det nu op til jer selv at gå videre med troen, og anvende det i det liv, som er og bliver jeres.

--------------

I har sikkert undret jer over, hvad der står ved siden af mig, og jeg kan sige, at det er en sten, og i dag - på jeres konfirmationsdag - vil jeg bruge stenen til et eller andet kan I sikkert gætte. Men hvad?

1. Slår man op i Encyklopædien, vil man bl.a. få at vide at: ”sten er bjergarter, der er større end grus, og mindre end blokke”. Så blev vi så kloge, men det er nok heller ikke det jeg ville fortælle, tror I?

2. Jeg kunne også fortælle, at den her sten er en meteorsten, som en dag faldt ned 14 cm til venstre for min cykel, da jeg var på min 20 km?s runde til Hoppeshuse og Ødis. Kunne det så være derfor jeg har taget den herop på prædikestolen? For at minde os om, at vi mennesker kan flyve til månen og at vi i universets sammenhæng er bittesmå, - indbyggere i den galakse, der hedder Mælkevejen? Hvilket jo er sandt, men er det mon det jeg har på hjerte?


2. Jeg kunne sige, at det er et stykke af den gamle Berlin mur, som jeg har taget med hjem fra min efterårsferie i 1989. Så vil stenen minde os om det, at der indtil 1989 stod en mur, der delte Berlin i to, ligeså vel som Europa var delt i to - en vestblok og en østblok. Så ville det være historiens vingesus, som stenen er et billede på. Hvilket jo også er sandt, men er det det jeg vil med stenen?


4. Jeg kunne også sige, at den her sten simpelthen er en af de vise sten. Den sten som ifølge middelalderlig alkymi, og senest i Harry Potter, bl a skulle kunne helbrede sygdomme og give svar på livets store spørgsmål.

Heller ikke så sandsynligt, vel? I kender mig jo lidt!

5. Det kunne også være den sten, som vi hører om i Johs evangeliet om kvinden, der var lige ved at blive stenet for at lægge i med andre mænd. Egentlig havde de mænd retten på deres side, de mænd, der selvretfærdigt stod parat til at kaste - der var ifølge moseloven dødsstraf for det, hun havde gjort, hun havde jo overtrådt det 6. bud.

Stenen kunne så være et udtryk for den retfærdighedens sten, vi alle har lyst til at løfte og kaste mod et eller andet, som vi mener trænger til en retfærdighedens sten. Kunne det være det? Det er da en god pointe ikke? Det nærmer sig!

6. Det kunne også være en sten, der minder os om det vigtige, som vi har i dagligsproget, hvor det hedder:

”Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus”. Det er selvfølgelig kloge ord - og dog så svære at efterleve - både når man er barn og når man er voksen. ”Det var ham, der begyndte” – ”hvorfor skal jeg altid have skylden ”– ”det hun har gjort er da meget værre end det jeg har gjort”– ”alle andre gør det også”. Jo, der er mange gode undskyldninger for at kaste med sten, selvom man bor i et glashus. For det er nu engang nemmere at se andres fejl end ens egne. Meget nemmere.

Er det det jeg vil fortælle med stenen, selvom det også er en god pointe?

7. OK, så siger jeg det. Jeg tænker på skriftstedet fra ”Matt 21 v 42: Jesus sagde til dem: »Har I aldrig læst i Skrifterne: Den sten, bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnesten. Det er Herrens eget værk, det er underfuldt for vore øjne? v43 Derfor siger jeg jer: Guds rige skal tages fra jer og gives til et folk, som bærer dets frugter. v44 Og den, der falder over denne sten, bliver kvæstet, men den, som stenen falder på, vil den knuse.«

En hovedhjørnesten er en af de fire mest nødvendige sten i et gammelt byggeri, som feks i præstegården på den anden side af gaden. Den er bygget på 4 hjørnesten.

Men nu forbinder I nok ikke det helt store med tanken om en hovedshjørnesten, men hovedshjørnestenen er den sten, der først lægges i en bygning – grundstenen, som alle de andre lægges ind efter. Uden den sten vil hele bygningen falde sammen og blive til en ruin.

Det er da til at forstå: Jesus Kristus er det fundament, vi bygger vores liv på evangelisk talt. ”Vor Gud han er så fast en borg”, som vi synger det i en salme af Martin Luther.

Jeg vil ønske for jer, at I har mod til at leve et liv, opbygge et liv, der ikke er "sten -ren" uden stenen, hovedhjørnestenen, Jesus selv:

Den sten, bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnesten. Det er Herrens eget værk, det er underfuldt for vore øjne?

Jeg er med på, at der desværre er mange og har været mange, der uden at blinke vrager den hovedhjørnesten, vrager Jesus, vælger Jesus fra, og det vil man ikke komme heldig fra, for som der står og som jeg har læst: v44 Og den, der falder over denne sten, bliver kvæstet, men den, som stenen falder på, vil den knuse.«

Jeg siger det blot lige fordi det hører med. Vi siger det også i trosbekendelsen - “hvorfra han skal komme, at dømme levende og døde” for det er og bliver Jesus, der også er med til at afgøre om man kvæstes eller knuses, og at det i så fald er os selv, der bærer skylden for det forlis.

----------

Men det er ikke det Jesus i første omgang går efter. Han kalder mennesker - jer - os - til at bygge jeres liv med ham som hovedhjørnesten, han, som er Guds værk, Jesus, som er blevet vor bror og frelser, “underfuldt er det for vore øjne.” vad Gud har gjort for os

Lad os derfor bygge vort liv på Jesus Kristus, som vores hovedhjørnesten, ham, som vi er døbt til at tilhøre, for i dåben lader vi os indhylle i Guds egen klædning, der bevarer os mod alt ondt, og vi bliver en levende sten i hans bygning, og med ham som stenen, der føjer hele bygningen sammen, lever vi med ham, som den, der sørger for vort liv, og lader os bygge vort liv på et trygt sted, der holder sammen på det dyrebare liv, som vi har fået betroet, for som jeg læste i indledningen. Matt 7,24 f:

Enhver, som hører de ord, jeg siger, og handler efter dem, han ligner derfor en mand, som bygger sit hus på klippegrund. 25Selv om regnen strømmer ned, og stormfloden rejser sig, og selv om stormvindene slår mod det hus, vil det ikke styrte sammen; det er bygget på klippen.

2. Det andet og sidste jeg gerne vil sige jer er dette

En af de sidste gange i forberedelsen, så vi et afsnit af Roger Youngs Jesus-film.(Vis den)

Filmen følger i det hele taget evangelisten Johannes' måde at fortælle om Jesus på, og netop det afsnit, jeg tænker på er, da vi så Jesus, der lige var blevet pisket og hånet med en tornekrone, korsfæstet og begravet, og hvor disciplene naturligt nok var bange - bange for, at de også skulle blive arresteret og henrettet. Midt i det altsammen kommer så de fantastiske beretninger om, at Jesus er opstanden, og her møder vi i filmen Thomas, der møder det de andre siger om Jesu opstandelse med stor tvivl.

Det tror Thomas ikke på. Jesus var død og lagt i graven. Det havde han selv set. Han havde set ham blive pint til døde og blive begravet.

Thomas møder de andres glædesstrålende melding om opstandelsen med et krav om bevis. Han ville have beviser for at tro på det. "Hvis jeg ikke ser naglemærkerne i hans hænder og stikker min finger i hans side, tror jeg det ikke!" Johs 20,24

Normalt giver Jesus ikke beviser på sin opstandelse, men han gør en enkelt undtagelse. Otte dage efter påskemorgen viser Jesus sig igen for dsiciplene, og denne gang er Thomas sammen med dem. "Ræk din hånd frem", siger Jesus til Thomas. Men det mærkelige er, og som I sikkert kan huske - Thomas mærker ikke efter, om det var rigtigt det med sårmærkerne i håndled og i siden. Så langt når han ikke, før end han siger: "Min Herre og min Gud!"

Thomas får tilbudt at række sin hånd frem, og det får ham til at udbryde: "Min Herre og min Gud!"

Det er præcis hvad det vil sige at tro. Paulus skriver et sted: Troen kommer af det, der høres. Man er jo nødt til at høre om, hvad Jesus gjorde og sagde, for at det kan få betydning for én. Det er derfor, der holdes gudstjeneste, trykkes Bibler, skrives bøger om Bibelen, skrives bøger om bøn, udgives salmebøger og CD'er med salmer. Det er derfor, der holdes foredrag, tilbydes konfirmationsforberedelse og hel masse andet, hvor folk kan mødes og snakke sammen om tro og kristendom.

Det er for at vi skal have muligheden for at høre Jesu kald, hvor han siger - ikke bare til Thomas, men til os alle - "Ræk din hånd frem" - for alvor høre det og række hånden frem mod Jesus i tro, og på den måde modtage ham i vore hjerter

Forud for vores rækken vore hænder ud er gået at Gud har rakt hænder ud mod os.

I Sl 138 af David står der således

v7 Selv om jeg vandrer i trængsler,

holder du mig i live trods mine fjenders had;

du rækker din hånd ud,

og din højre hånd frelser mig;

v8 Herren fører min sag igennem.

Herre, din trofasthed varer til evig tid,

opgiv ikke dine hænders værk!

Jesus kræver ikke en stærk tro, eller en særlig opførsel. Han giver ingen regler for påklædning eller spisevaner, Kom som du er med din tro og din tvivl, din glæde og sorg, dine svigt og din trofasthed, din smålighed og din kærlighed. Jesus kan rumme det alt sammen og se igennem det alt sammen og ser i dig et menneske, som han gik i døden for.

Ræk din hånd frem, siger han, og tag imod det, jeg vil give dig - at jeg er med dig alle dage indtil verdens ende.

At sige ja i dag er at række hånden frem mod Jesu udstrakte hånd

Amen


Bøn

Gud, du sendte Jesus til os, for at vi skulle kunne leve med håb.

Tal for denne dejlige konfirmations-søndag.

Tak for solskin og lys og glæde;

og for de små og store sammenhænge, vi har hjemme i,

og som binder os til livet.

Tak for de mennesker, der har vist os kærlighed fra vi var små.

Stærk og omsorgsfuld som ørnen giver du os at leve livet fuldt og helt;

Du leder os og har os altid for øje;

du giver os ansvar og når vi svigter og falder, griber du os.

Lad os aldrig glemme det.

Men giv os at tro, at du er med os alle dage indtil verdens ende, sådan som du lovede os da vi blev døbt.

Skub til os, når vi bliver for magelige og kun tænker på os selv.

Bær os, når vi overmod eller træthed falder.

Giv os nyt håb og nye kræfter, og lad os bruge dem til andres gavn.

Tak til Kirkebetjeningen, Poul Erik Rehné, der nu gi?r et solonummer

Trosbekendelse

Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen.

Vi tror på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber.

Vi tror på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, vor Herre, som er undfanget ved Helligånden, født af Jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus, korsfæstet, død og begravet, nedfaret til dødsriget, på tredje dag opstanden fra de døde, opfaret til himmels, siddende ved Gud Faders, den Almægtiges, højre hånd, hvorfra han skal komme at dømme levende og døde.

Vi tror på Helligånden, den hellige, almindelige kirke, de helliges samfund, syndernes forladelse, kødets opstandelse og det evige liv.

Fadervor

Vor Fader, du som er i himlene!

Helliget blive dit navn,

komme dit rige,

ske din vilje

som i himlen således også på jorden;

giv os i dag vort daglige brød,

og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere,

og led os ikke ind i fristelse,

men fri os fra det onde.

For dit er Riget og magten og æren i evighed!

Amen

Konfirmation

1. TILSPØRGSEL.

--- Forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen, og tror du på Gud Fader, den Almægtige, og på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, og på Helligånden, sådan som vor kristne tro lyder? -- Ja!

2. HÅNDSPÅLÆGGELSE OG VELSIGNELSE.

Den almægtige Gud, vor Herres Jesu Kristi Far,

som i dåben har gjort dig til sit barn,

Han styrke dig i din tro, fylde dig med sin Ånd,

og velsigne dig og bevare dig i sin kærlighed!


3. DET PERSONLIGE SKRIFTSTED. Opstilling i kirken

Døbefont

Liann Simon

Sofie Kathrine

Annemette Laust

Solvej Nadja

Nicolai

Simon Essendrop Eckhardt
Jesus siger: Den, der holder fast ved mit ord, skal aldrig i evighed se døden (Joh 8,51)

Kathrine Klæstrup Bruun
Jeg er vejen og sandheden og livet; ingen kommer til Faderen uden ved mig (Joh 14,6)

Laust Vind Knudsen
Gud er trofast (2 Kor 1,18)

Nadja Møller Clausen
Så langt som øst ligger fra vest, så langt har Herren fjernet vore synder fra os (Sl 103,12)

Nicolai-Benjamin Laursen
Gud er trofast (2 Kor 1,18)

Liann Gerda Korsgaard Piihl
Gud vil, at alle mennesker skal frelses og komme til erkendelse af sandheden (1 Tim 2,4)

Sofie Harbo Møller Kjærgaard
Jesus siger: Mine får hører min røst, og jeg kender dem, og de følger mig, og jeg giver dem evigt liv, og de skal aldrig i evighed gå fortabt, og ingen skal rive dem ud af min hånd (Joh 10,27-28)

Annemette Ferslev
Jesus døde for alle, for at de, der lever, ikke længere skal leve for sig selv, men for ham, der døde og opstod for dem (2 Kor 5,15)

Solvej Olivia Kristoffersen Pedersen
Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv (Joh 3,16)

Altergang

Kollekt efter konfirmationen.

Herre vor Gud, himmelske Fader!

Vi takker dig, fordi du har velsignet de unge

og bekræftet dem i deres dåb.

Sammen med alle dine døbte beder vi dig:

Giv os tryghed i din hånd

og tro på, at vi livet igennem er dine børn.

Giv os livsmod af dit ord

til at vende os mod fremtiden

med tro, håb og kærlighed.

Giv os styrke til, i dit navn

at kæmpe mod det onde.

For du har begyndt din gode gerning i os

og vil fuldføre den indtil den dag,

hvor vi skal se dig, vor Fader,

og din Søn Jesus Kristus i Helligånds enhed,

én sand Gud, fra evighed og til evighed.

Orgel: Amen

+ Velsignelsen Udgangsbøn: v. Nanna Jansfort

Herre, vor Gud, himmelske Fader!

Vi takker dig af hele vort hjerte, fordi du satte dit navn på os i den hellige dåb og gjorde os til dine børn, fyldte med din Helligånd og renset for al synd.

Tak, at din faderhånd altid er strakt ud imod os.

Hjælp nu disse unge, som i dag med deres bekendelse har rakt ud efter din hånd, ja hjælp os alle til hver dag ved din Ånd af hele vort hjerte at bekende os til dig, den eneste sande Gud og din søn Jesus Kristus, vor Herre.

Amen.


Vamdrup 2007

Billedet har jeg ikke fået på endnu, men prædiken er næsten den samme som hos Hjarupkonfirmanderne på nær skriftstederne.

Ankomst til Kirkehuset kl. 9,50.

Klokkeringning

Proklamation Sl 24

Præludium. (Vi går ind i procession med spejderne forrest)

DDS 749 I østen stiger solen op

Hilsen, fællesbøn og læsning

DDS 70 Du kom til vor runde jord,

Prædiken og bøn

Poul Erik Rehné (trompet)

DDS 192 Hil dig, frelser og forsoner!

Trosbekendelse og Fadervor

Konfirmation i koret, venstre række først - så højre

Altergang for de 16 konfirmander (saft i stedet for vin)

Fællesbøn og velsignelse

DDS 441 Alle mine kilder skal være hos dig!

Bekendtgørelser og udgangsbøn

Postludium (Konfirmanderne går ud i procession og stiller sig ved våbenhuset, så gæsterne m. fl. kan hilse på dem. Når gæsterne har hilst, er der fotografering.) Sl. 24 v. Ann Marie Sørensen

Kapitel 24 v1 Salme af David.

Jorden med alt, hvad den rummer,

verden og dens beboere, tilhører Herren,

v2 for han har grundlagt den på havene,

grundfæstet den på strømmene.

v3 Hvem kan drage op til Herrens bjerg,

hvem kan stå på hans hellige sted?

v4 Den som har skyldfrie hænder og et rent hjerte,

den som ikke farer med løgn

og ikke sværger falsk.

v5 Han henter velsignelse hos Herren

og retfærdighed hos sin frelses Gud.

v6 Sådan er den slægt, som søger ham,

som søger dit ansigt, Jakobs Gud. Sela

v7 Løft jeres hoveder, I porte,

løft jer, I ældgamle døre,

så ærens konge kan drage ind.

v8 Hvem er ærens konge?

Det er Herren, stærk og vældig,

Herren, vældig i krig.

v9 Løft jeres hoveder, I porte,

løft jer, I ældgamle døre,

så ærens konge kan drage ind.

v10 Hvem er han, ærens konge?

Hærskarers Herre,

han er ærens konge! Sela


Kollekt (Bjarne Hovgaards i redigeret form)

Almægtige evige Gud, vi takker dig, fordi dit ord har fået lov til at lyde i vort land, vi beder dig om din hjælp og velsignelse til at høre det og tro det alle dage.

Vi takker dig for din kirke ud over jorden og for din

menighed her i dette sogn, vi beder dig om at fællesskabet må blive fyldt af din kærlighed og omsorg, at dit ord må blive forkyndt ret, og at vi må finde kraft og styrke i ordet, i dåben, nadveren og fællesskabet.

Vi takker dig for vore familier. Velsign ægteskaberne, at

kærligheden må trives, til bedste for os og vore børn.

I dag beder vi dig særlig for de familier, som skal fejre konfirmation. Vi beder dig Herre, vær du nær med din Helligånd i dag og alle dage, at de alle må mærke din omsorg og kærlighed.

Herre, giv du konfirmanderne af hjertet at svare ja til

troens ord, og bevar dem og os alle i en sand tro på dig, så

vi må få del i din evige frelse!

Det beder vi alle i vor Herrens Jesu Kristi navn

Amen

Ikke orgel-amen.

Huset på klippegrund

Matt 7v24:

Enhver, som hører de ord, jeg siger, og handler efter dem, han ligner derfor en mand, som bygger sit hus på klippegrund. 25Selv om regnen strømmer ned, og stormfloden rejser sig, og selv om stormvindene slår mod det hus, vil det ikke styrte sammen; det er bygget på klippen.

26Men enhver, der hører mine ord og ikke handler efter dem, er som en mand, der bygger sit hus på sandgrund. 27Når regnen så kommer, og floden går over sine bredder, og stormvindene kastes mod huset, falder det sammen med et brag.«

28Da Jesus holdt op med at tale, var de mange mennesker grebet af betagelse over hans undervisning. 29Han talte nemlig med stor myndighed - og ikke som de skriftlærde.

Amen

Kære konfirmander, kære k-forældre, kære gæster og menighed.

Nu er vi her så. Mon I nåede det hele? Ja konfirmanderne de ser i hvert fald både smukke og smarte ud. Ikke et hår sidder forkert, så vidt jeg kan se, og man ser ret godt her oppe fra ;-)

Og hvad med derhjemme, er alting klar til gæsterne, er talerne og sangene skrevet, alle brikker lagt til det store puslespil som sådan en fest er?

For det er en stor dag. Både for de unge, som har glædet sig, men også for jer forældre, bedsteforældre, familie og venner, at I kan få lov til at fejre sådan et stort barn eller ungt menneske, eller hvad man nu skal kalde dem her midt imellem. Jeg tror de hedder Betweeners nu om stunder

Jeg tror, at rigtig mange steder vil konfirmationsfesten indeholde taler, sange og optrin som fortæller om konfirmanden. Alle de søde ting de sagde da de var små, billedet af dengang hun væltede chokoladesovsen i skødet på faster Inger, eller dengang han rendte rundt med numsen bar i haven, historien om den brækkede arm, eller om knus fra den bedstefar som desværre ikke er mere og derfor savnes ved festen. Rundt omkring ved konfirmandfesterne vil der lægges brik ved brik til af et puslespil, et billede af lige netop den konfirmand, som I fejrer.

Vi har forud i k-undervisningen vendt og flyttet mange brikker, og visse ting er forhåbentlig blevet tydeligere for jer.

I har udvist evner til at få mange klip, og det er nok det eneste hold, jeg har haft, som har budt på så mange flittige konfirmanderne, når det gjaldt om at deltage i de kirkelige aktiviteter.

Over halvdelen har over tyve klip, og ingen har under 15.

En har (Christine) 66 klip, en anden har 93 (Mette), men vinderen har 98 (Mie), som får en præmie, en CD eller en DVDfilm efter eget ønske.

Jeg nåede ikke lige at få udfyldt et evalueringsskema den sidste gang vi var samlet. Det er der mange præster, der gør, og sådan et skema kan give mange “skæve” vinkler på konfirmandundervisningen. En kollega jeg har, Jesper Birkler fra Domkirken i Århus har delt nogle af svarene med vi andre og her er lidt til smilehullerne.

Et af spørgsmålene lød: Hvad synes du, at du har lært?

"Trosbekæmpelsen og en masse salmer." - var svaret!

Et andet spørgsmål lød: Hvad var værst i timerne?

"Når vi lavede i konfirmationsbogen."

Et tredje spørgsmål lød: Tror du, at du nogen sinde vil bruge kirken igen?

"Måske om julen, hvis min mor stadig tvinger mig."

Et fjerde spørgsmål lød: Skal dine børn døbes og konfirmeres? Og her var svaret: "Ja for satan."

Nå spøg til side, men sande må vi at humor er en alvorlig sag.

------------

De næste mange år er I givetvis optaget af projekt liv: I er unge, I skal uddanne jer, forelske jer, danne familie, rejse, opleve, blive til voksne samfundsborgere, og da er det godt med de mange råd og anvisninger, jeres gamle præst har forsøgt at dele ud af, og jeg tror det er godt, at I nu har lært forskelligt om troen, som kan ruste jer til livet.

I kan jeres Fadervor og Trosbekendelsen, I har læst forskelligt materiale om troen, I har været i kirke en del gange, I har sunget salmer, set film om emner, der har med kristendom og tro at gøre, og mødt en del vinkler på kirkens liv, og jeg har forsøgt at give jer indsigt i troens verden og univers, og så er det nu op til jer selv at gå videre med troen, og anvende det i det liv, som er og bliver jeres.

--------------

I har sikkert undret jer over, hvad der står ved siden af mig, og jeg kan sige, at det er en sten, og i dag - på jeres konfirmationsdag - vil jeg bruge stenen til et eller andet kan I sikkert gætte. Men hvad?

1. Slår man op i Encyklopædien, vil man bl.a. få at vide at: ”sten er bjergarter, der er større end grus, og mindre end blokke”. Så blev vi så kloge, men det er nok heller ikke det jeg ville fortælle, tror I?

2. Jeg kunne også fortælle, at den her sten er en meteorsten, som en dag faldt ned 14 cm til venstre for min cykel, da jeg var på min 20 km?s runde til Hoppeshuse og Ødis. Kunne det så være derfor jeg har taget den herop på prædikestolen? For at minde os om, at vi mennesker kan flyve til månen og at vi i universets sammenhæng er bittesmå, - indbyggere i den galakse, der hedder Mælkevejen? Hvilket jo er sandt, men er det mon det jeg har på hjerte?


2. Jeg kunne sige, at det er et stykke af den gamle Berlin mur, som jeg har taget med hjem fra min efterårsferie i 1989. Så vil stenen minde os om det, at der indtil 1989 stod en mur, der delte Berlin i to, ligeså vel som Europa var delt i to - en vestblok og en østblok. Så ville det være historiens vingesus, som stenen er et billede på. Hvilket jo også er sandt, men er det det jeg vil med stenen?


4. Jeg kunne også sige, at den her sten simpelthen er en af de vise sten. Den sten som ifølge middelalderlig alkymi, og senest i Harry Potter, bl a skulle kunne helbrede sygdomme og give svar på livets store spørgsmål.

Heller ikke så sandsynligt, vel? I kender mig jo lidt!

5. Det kunne også være den sten, som vi hører om i Johs evangeliet om kvinden, der var lige ved at blive stenet for at lægge i med andre mænd. Egentlig havde de mænd retten på deres side, de mænd, der selvretfærdigt stod parat til at kaste - der var ifølge moseloven dødsstraf for det, hun havde gjort, hun havde jo overtrådt det 6. bud.

Stenen kunne så være et udtryk for den retfærdighedens sten, vi alle har lyst til at løfte og kaste mod et eller andet, som vi mener trænger til en retfærdighedens sten. Kunne det være det? Det er da en god pointe ikke? Det nærmer sig!

6. Det kunne også være en sten, der minder os om det vigtige, som vi har i dagligsproget, hvor det hedder:

”Man skal ikke kaste med sten, når man selv bor i et glashus”. Det er selvfølgelig kloge ord - og dog så svære at efterleve - både når man er barn og når man er voksen. ”Det var ham, der begyndte” – ”hvorfor skal jeg altid have skylden ”– ”det hun har gjort er da meget værre end det jeg har gjort”– ”alle andre gør det også”. Jo, der er mange gode undskyldninger for at kaste med sten, selvom man bor i et glashus. For det er nu engang nemmere at se andres fejl end ens egne. Meget nemmere.

Er det det jeg vil fortælle med stenen, selvom det også er en god pointe?

7. OK, så siger jeg det. Jeg tænker på skriftstedet fra ”Matt 21 v 42: Jesus sagde til dem: »Har I aldrig læst i Skrifterne: Den sten, bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnesten. Det er Herrens eget værk, det er underfuldt for vore øjne? v43 Derfor siger jeg jer: Guds rige skal tages fra jer og gives til et folk, som bærer dets frugter. v44 Og den, der falder over denne sten, bliver kvæstet, men den, som stenen falder på, vil den knuse.«

En hovedhjørnesten er en af de fire mest nødvendige sten i et gammelt byggeri, som feks i den gamle præstegård, jeg bor i, og som er fra 1659. Den er bygget på 4 hjørnesten.

Men nu forbinder I nok ikke det helt store med tanken om en hovedshjørnesten, men hovedshjørnestenen er den sten, der først lægges i en bygning – grundstenen, som alle de andre lægges ind efter. Uden den sten vil hele bygningen falde sammen og blive til en ruin.

Det er da til at forstå: Jesus Kristus er det fundament, vi bygger vores liv på evangelisk talt. ”Vor Gud han er så fast en borg”, som vi synger det i en salme af Martin Luther.

Jeg vil ønske for jer, at I har mod til at leve et liv, opbygge et liv, der ikke er "sten -ren" uden stenen, hovedhjørnestenen, Jesus selv:

Den sten, bygmestrene vragede, er blevet hovedhjørnesten. Det er Herrens eget værk, det er underfuldt for vore øjne?

Jeg er med på, at der desværre er mange og har været mange, der uden at blinke vrager den hovedhjørnesten, vrager Jesus, vælger Jesus fra, og det vil man ikke komme heldig fra, for som der står og som jeg har læst: v44 Og den, der falder over denne sten, bliver kvæstet, men den, som stenen falder på, vil den knuse.«

Jeg siger det blot lige fordi det hører med. Vi siger det også i trosbekendelsen - “hvorfra han skal komme, at dømme levende og døde” for det er og bliver Jesus, der også er med til at afgøre om man kvæstes eller knuses, og at det i så fald er os selv, der bærer skylden for det forlis.

----------

Men det er ikke det Jesus i første omgang går efter. Han kalder mennesker - jer - os - til at bygge jeres liv med ham som hovedhjørnesten, han, som er Guds værk, Jesus, som er blevet vor bror og frelser, “underfuldt er det for vore øjne.” hvad Gud har gjort for os

Lad os derfor bygge vort liv på Jesus Kristus, som vores hovedhjørnesten, ham, som vi er døbt til at tilhøre, for i dåben lader vi os indhylle i Guds egen klædning, der bevarer os mod alt ondt, og vi bliver en levende sten i hans bygning, og med ham som stenen, der føjer hele bygningen sammen, lever vi med ham, som den, der sørger for vort liv, og lader os bygge vort liv på et trygt sted, der holder sammen på det dyrebare liv, som vi har fået betroet, for som jeg læste i indledningen. Matt 7,24 f:

Enhver, som hører de ord, jeg siger, og handler efter dem, han ligner derfor en mand, som bygger sit hus på klippegrund. 25Selv om regnen strømmer ned, og stormfloden rejser sig, og selv om stormvindene slår mod det hus, vil det ikke styrte sammen; det er bygget på klippen.

2. Det andet og sidste jeg gerne vil sige jer er dette

En af de sidste gange i forberedelsen, så vi et afsnit af Roger Youngs Jesus-film.(Vis den)

Filmen følger i det hele taget evangelisten Johannes' måde at fortælle om Jesus på, og netop det afsnit, jeg tænker på er, da vi så Jesus, der lige var blevet pisket og hånet med en tornekrone, korsfæstet og begravet, og hvor disciplene naturligt nok var bange - bange for, at de også skulle blive arresteret og henrettet. Midt i det altsammen kommer så de fantastiske beretninger om, at Jesus er opstanden, og her møder vi i filmen Thomas, der møder det de andre siger om Jesu opstandelse med stor tvivl.

Det tror Thomas ikke på. Jesus var død og lagt i graven. Det havde han selv set. Han havde set ham blive pint til døde og blive begravet.

Thomas møder de andres glædesstrålende melding om opstandelsen med et krav om bevis. Han ville have beviser for at tro på det. "Hvis jeg ikke ser naglemærkerne i hans hænder og stikker min finger i hans side, tror jeg det ikke!" Johs 20,24

Normalt giver Jesus ikke beviser på sin opstandelse, men han gør en enkelt undtagelse. Otte dage efter påskemorgen viser Jesus sig igen for disciplene, og denne gang er Thomas sammen med dem. "Ræk din hånd frem", siger Jesus til Thomas. Men det mærkelige er, og som I sikkert kan huske - Thomas mærker ikke efter, om det var rigtigt det med sårmærkerne i håndled og i siden. Så langt når han ikke, før end han siger: "Min Herre og min Gud!"

Thomas får tilbudt at række sin hånd frem, og det får ham til at udbryde: "Min Herre og min Gud!"

Det er præcis, hvad det vil sige at tro. Paulus skriver et sted: Troen kommer af det, der høres. Man er jo nødt til at høre om, hvad Jesus gjorde og sagde, for at det kan få betydning for én. Det er derfor, der holdes gudstjeneste, trykkes Bibler, skrives bøger om Bibelen, skrives bøger om bøn, udgives salmebøger og CD'er med salmer. Det er derfor, der holdes foredrag, tilbydes konfirmationsforberedelse og hel masse andet, hvor folk kan mødes og snakke sammen om tro og kristendom.

Det er for at vi skal have muligheden for at høre Jesu kald, hvor han siger - ikke bare til Thomas, men til os alle - "Ræk din hånd frem" - for alvor høre det og række hånden frem mod Jesus i tro, og på den måde modtage ham i vore hjerter

Forud for vores rækken vore hænder ud er gået at Gud har rakt hænder ud mod os.

I Sl 138 af David står der således

v7 Selv om jeg vandrer i trængsler,

holder du mig i live trods mine fjenders had;

du rækker din hånd ud,

og din højre hånd frelser mig;

v8 Herren fører min sag igennem.

Herre, din trofasthed varer til evig tid,

opgiv ikke dine hænders værk!

Jesus kræver ikke en stærk tro, eller en særlig opførsel. Han giver ingen regler for påklædning eller spisevaner, Kom som du er med din tro og din tvivl, din glæde og sorg, dine svigt og din trofasthed, din smålighed og din kærlighed. Jesus kan rumme det alt sammen og se igennem det alt sammen og ser i dig et menneske, som han gik i døden for.

Ræk din hånd frem, siger han, og tag imod det, jeg vil give dig - at jeg er med dig alle dage indtil verdens ende.

At sige ja i dag er at række hånden frem mod Jesu udstrakte hånd Amen

Bøn

Gud, du sendte Jesus til os, for at vi skulle kunne leve med håb.

Tal for denne dejlige konfirmations-søndag.

Tak for solskin og lys og glæde;

og for de små og store sammenhænge, vi har hjemme i,

og som binder os til livet.

Tak for de mennesker, der har vist os kærlighed fra vi var små.

Stærk og omsorgsfuld som ørnen giver du os at leve livet fuldt og helt;

Du leder os og har os altid for øje;

du giver os ansvar og når vi svigter og falder, griber du os.

Lad os aldrig glemme det.

Men giv os at tro, at du er med os alle dage indtil verdens ende, sådan som du lovede os da vi blev døbt.

Skub til os, når vi bliver for magelige og kun tænker på os selv.

Bær os, når vi overmod eller træthed falder.

Giv os nyt håb og nye kræfter, og lad os bruge dem til andres gavn.

Tak til Kirkebetjeningen, Poul Erik Rehné, der nu gi?r et solonummer:

Trosbekendelse

Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen.

Vi tror på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber.

Vi tror på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, vor Herre, som er undfanget ved Helligånden, født af Jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus, korsfæstet, død og begravet, nedfaret til dødsriget, på tredje dag opstanden fra de døde, opfaret til himmels, siddende ved Gud Faders, den Almægtiges, højre hånd, hvorfra han skal komme at dømme levende og døde.

Vi tror på Helligånden, den hellige, almindelige kirke, de helliges samfund, syndernes forladelse, kødets opstandelse og det evige liv.

Fadervor

Vor Fader, du som er i himlene!

Helliget blive dit navn,

komme dit rige,

ske din vilje

som i himlen således også på jorden;

giv os i dag vort daglige brød,

og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere,

og led os ikke ind i fristelse,

men fri os fra det onde.

For dit er Riget og magten og æren i evighed!

Amen 1. TILSPØRGSEL.

--- Forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen, og tror du på Gud Fader, den Almægtige, og på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, og på Helligånden, sådan som vor kristne tro lyder? -- Ja!

2. HÅNDSPÅLÆGGELSE OG VELSIGNELSE.

Den almægtige Gud, vor Herres Jesu Kristi Far,

som i dåben har gjort dig til sit barn,

Han styrke dig i din tro, fylde dig med sin Ånd,

og velsigne dig og bevare dig i sin kærlighed!


3. DET PERSONLIGE SKRIFTSTED. Opstilling i kirken

Mette S Patrick T

Susie Mattias

Camilla Patric C

Mie Jesper

Tanja Jakob

Christine David

Anne Mikkel M

Mikkel C

Rasmus



Mette Særkjær Schmidt

Jeg løfter mine øjne mod bjergene, hvorfra kommer min hjælp? Min hjælp kommer fra Herren, himlens og jordens skaber (Sl 121,1-2)

Susie Mikkelsen Post

Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb (Jer 29,11)

Camilla Barsballe Seelk Andersen

Derpå kender vi kærligheden: at Jesus satte sit liv til for os; så skylder også vi at sætte livet til for brødrene (1 Joh 3,16)

Mie Kristine Just Pedersen

Jesus siger: Jeg er verdens lys. Den, der følger mig, skal aldrig vandre i mørket, men have livets lys (Joh 8,12)

Tanja Jensen

Tro på Herren Jesus, så skal du blive frelst (ApG 16,31)

Christine Enevoldsen

Jesus Kristus er den samme i går og i dag og til evig tid (Hebr 13,8)

Anne Christine Møller

Dine ord er en lygte for min fod, et lys på min sti (Sl 119,105)

Rasmus Schultz Jørgensen

Af nåden er I frelst ved tro. Og det skyldes ikke jer selv, gaven er Guds (Ef 2,8)

Mikkel Brink Christophani

Gud vil, at alle mennesker skal frelses og komme til erkendelse af sandheden (1 Tim 2,4)

Mikkel Olsen Mathiesen

Kast al jeres bekymring på Herren, for han har omsorg for jer (1 Pet 5,7)

David Sand Nielsen

Gud er trofast (2 Kor 1,18)

Jakob Emil Holst

Bed, så skal der gives jer; søg, så skal I finde; bank på, så skal der lukkes op for jer (Matt 7,7)


Jesper Kærgaard Iversen

Salige er de, som hører Guds ord og bevarer det (Luk 11,28)

Patrick Christensen

Gud har udvalgt os i Jesus (Ef 1,4)

Mathias Hannibal Larsen

Jesus siger: Bliv i min kærlighed (Joh 15,9)

Patrick Brink Terkildsen

Herren siger: Din skyld er fjernet, og din synd er sonet (Es 6,7)

Altergang

Kollekt efter konfirmationen.

Herre vor Gud, himmelske Fader!

Vi takker dig, fordi du har velsignet de unge

og bekræftet dem i deres dåb.

Sammen med alle dine døbte beder vi dig:

Giv os tryghed i din hånd

og tro på, at vi livet igennem er dine børn.

Giv os livsmod af dit ord

til at vende os mod fremtiden

med tro, håb og kærlighed.

Giv os styrke til, i dit navn

at kæmpe mod det onde.

For du har begyndt din gode gerning i os

og vil fuldføre den indtil den dag,

hvor vi skal se dig, vor Fader,

og din Søn Jesus Kristus i Helligånds enhed,

én sand Gud, fra evighed og til evighed.

Orgel: Amen

+ Velsignelsen Udgangsbøn: v. Anne Marie Sørensen

Herre, vor Gud, himmelske Fader!

Vi takker dig af hele vort hjerte, fordi du satte dit navn på os i den hellige dåb og gjorde os til dine børn, fyldte med din Helligånd og renset for al synd.

Tak, at din faderhånd altid er strakt ud imod os.

Hjælp nu disse unge, som i dag med deres bekendelse har rakt ud efter din hånd, ja hjælp os alle til hver dag ved din Ånd af hele vort hjerte at bekende os til dig, den eneste sande Gud og din søn Jesus Kristus, vor Herre.

Amen.


S-holdet 2007 (Hjarup)

Her er gangen i konfirmationsgudstjenesten

(der er visse småændringer)

Præludium. (Man rejser sig og vi kommer ind fra våbenhuset. Jeg går forrest, derefter sætter konfirmanderne sig på stolene, og jeg går videre op foran alteret.)

Indgangsbøn.

DDS 749 I østen stiger solen op

Hilsen og fællesbøn. (Vi bliver siddende) .

Læsning. (Vi rejser os op).

DDS 192 Hil dig, frelser og forsoner!

Prædiken.

DDS 49 Ingen er så tryg i fare

Konfirmationen

(Jeg stiller mig hen til døbefonten, siger lidt og derefter fremsiger vi alle stående i kor, under ledelse af mig, trosbekendelsen og fadervor, og slutter med amen, og derefter sætter man sig, og vi går op i koret og knæler på knæfaldet ved alterskranken, og derefter konfirmerer jeg efter følgende ritual):

Tilspørgsel: ( ---- (jeg nævner deres navn) -- forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen., og tror du på Gud Fader den Almægtige, Himmelens og Jordens skaber, og på Jesus Kristus, Hans enbårne Søn, og på Helligånden, sådan som vor kristne tro lyder? Hertil svares der : ja)

Velsignelse ((håndspålæggelse) + det personlige ord, der kommer til at stå i deres gave fra menigheden. Herefter går man på plads igen. )

Fællesbøn (fra alteret)

Velsignelse. (Vi rejser os)

DDS 41 Lille Guds barn, hvad skader dig!

Udgangsbøn.

Postludium. (Vi går ud igen)

Med venlig hilsen Niels Peder Nielsen 75594295.

Selve konfirmationen

Indgangsbøn: PL

Kære himmelske fader.

Tak for livet, du har givet os, og for de mennesker, du har givet os at leve livet sammen med.

Tak fordi vi i dag kan komme her i dit hus i tillid til det løfte, du gav os den dag, da vi blev døbt, da du tilsagde os syndernes forladelse, Helligånden og det evige liv for din Søns, Jesu Kristi, vor Herres skyld.

Vi beder dig: Lad dit løfte og dine ord være os en kilde til frimodighed og styrke, både på en glædesdag som denne, men også i vanskelige og onde tider.

Det beder vi alle i Jesu navn. Amen

Udgangsbøn: v. PL

Herre, vor Gud, himmelske Fader!

Vi takker dig af hele vort hjerte, fordi du satte dit navn på os i den hellige dåb og gjorde os til dine børn, fyldte med din Helligånd og renset for al synd.

Tak, at din faderhånd altid er strakt ud imod os.

Hjælp nu disse unge, som i dag med deres bekendelse har rakt ud efter din hånd, ja hjælp os alle til hver dag ved din Ånd af hele vort hjerte at bekende os til dig, den eneste sande Gud og din søn Jesus Kristus, vor Herre.

Amen.

Kollekt (Bjarne Hovgaards i redigeret form)

Almægtige evige Gud, vi takker dig, fordi dit ord har fået lov til at lyde i vort land, vi beder dig om din hjælp og velsignelse til at høre det og tro det alle dage.

Vi takker dig for din kirke ud over jorden og for din

menighed her i dette sogn, vi beder dig om at fællesskabet må blive fyldt af din kærlighed og omsorg, at dit ord må blive forkyndt ret, og at vi må finde kraft og styrke i ordet, i dåben, nadveren og fællesskabet.

Vi takker dig for vore familier. Velsign ægteskaberne, at kærligheden må trives, til bedste for os og vore børn.

I dag beder vi dig særlig for de familier, som skal fejre konfirmation. Vi beder dig Herre, vær du nær med din Helligånd i dag og alle dage, at de alle må mærke din omsorg og kærlighed.

Herre, giv du konfirmanderne af hjertet at svare ja til troens ord, og bevar dem og os alle i en sand tro på dig, så vi må få del i din evige frelse!

Det beder vi alle i vor Herrens Jesu Kristi navn

Amen (Ikke orgel-amen).


Tekstlæsning

1. Joh 4,9 "Derved er Guds kærlighed blevet åbenbaret iblandt os: at Gud har sendt sin enbårne søn til verden, for at vi skal leve ved ham."

Amen

Prædiken

Kære konfirmander, kære k-forældre, kære gæster og menighed.

Nu er vi her så. Mon I nåede det hele? Ja konfirmanderne de ser i hvert fald både smukke og smarte ud. Ikke et hår sidder forkert, så vidt jeg kan se, og man ser ret godt her oppe fra ;-)

Og hvad med derhjemme, er alting klar til gæsterne, er talerne og sangene skrevet, alle brikker lagt til det store puslespil som sådan en fest er?

For det er en stor dag. Både for de unge, som har glædet sig, men også for jer forældre, bedsteforældre, familie og venner, at I kan få lov til at fejre sådan et stort barn eller ungt menneske, eller hvad man nu skal kalde dem her midt imellem. Jeg tror de hedder Betweeners nu om stunder

Jeg tror, at rigtig mange steder vil konfirmationsfesten indeholde taler, sange og optrin som fortæller om konfirmanden. Alle de søde ting de sagde da de var små, billedet af dengang hun væltede chokoladesovsen i skødet på faster Inger, eller dengang han rendte rundt med numsen bar i haven, historien om den brækkede arm, eller om knus fra den bedstefar som desværre ikke er mere og derfor savnes ved festen. Rundt omkring ved konfirmandfesterne vil der lægges brik ved brik til af et puslespil, et billede af lige netop den konfirmand, som I fejrer.

Vi har forud i k-undervisningen haft det hyggeligt, meget endda og nogen af jer skylder mig stadig penge til bødekassen for de mange bandeord, som var forbudte ord. I har også slået mig for en del sodavander, og så har vi også grinet meget sammen.

Det har været godt at have jer, men jeg har aldrig fået spurgt jer hvad I synes I har lært.

Det var der en præst, der spurgte sin konfirmander og her er svarene:

Her lød et af spørgsmålene: Hvad synes du, at du har lært?

"Trosbekæmpelsen og en masse salmer." - var svaret!

Et andet spørgsmål lød: Hvad var værst i timerne?

"Når vi lavede i konfirmationsbogen."

Et tredje spørgsmål lød: Tror du, at du nogen sinde vil bruge kirken igen?

"Måske om julen, hvis min mor stadig tvinger mig."

Et fjerde spørgsmål lød: Skal dine børn døbes og konfirmeres? Og her var svaret: "Ja for satan."

Nå spøg til side, men sande må vi at humor er en alvorlig sag.

------------

De næste mange år er I givetvis optaget af projekt liv: I er unge, I skal uddanne jer, forelske jer, danne familie, rejse, opleve, blive til voksne samfundsborgere, og da er det godt med de mange råd og anvisninger, jeres gamle præst har forsøgt at dele ud af, og jeg tror det er godt, at I nu har lært forskelligt om troen, som kan ruste jer til livet.

I kan jeres Fadervor og Trosbekendelsen, I har læst forskelligt materiale om troen, I har været i kirke nogle gange, I har sunget salmer, (Hvem er abernes konge) set film om emner, der har med kristendom og tro at gøre, og mødt en del vinkler på kirkens liv, og jeg har forsøgt at give jer indsigt i troens verden og univers, og så er det nu op til jer selv at gå videre med troen, og anvende det i det liv, som er og bliver jeres.

--------------

Jeg har lyst til her i dag at give jer nogle ord med på vejen ord om Gud, som jeg synes er de vigtigste ord.

1. At I forstår og kender Guds væsen - ved at:

Han er Hellig

1 Sam 2,2: v2 Ingen er hellig som Herren -

At Gud er hellig betyder, at han er hel, fuldkommen, og at han ikke mangler noget, er en ren og retfærdig Gud og hos hvem det onde ikke udvikler sig, ikke løbende definerer sig, men derimod bekæmpes med alle midler, og endelig i Jesus Kristus.

Han er nådig

Sl 103,8: Herren er - rig på troskab - som en far er barmhjertig - er Herren barmhjertig - .

Heri ligger giveraspektet. Hvem kan gi, som Gud? Hvem er så gaveopfindsom som Gud? - så rig, så barmhjertig og så nådig imod sin skabning, som netop Gud.

Han er kærlig

Sef 3,17: Herren din Gud er hos dig, helten, der bringer frelse. Han fryder sig i glæde over dig og viser dig sin kærlighed på ny. Han jubler over dig med fryd

Guds måske mest fantastiske egenskab er, at han er kærlig. Han elsker sine menneskebørn højt og den, der elsker vil gerne bruge rigtig meget tid sammen med den elskede. Hans kærlighed holder aldrig op, heldigvis, for hvem tør tænke den tanke, at Guds kærlighed skulle holde op? Guds kærlighed er evig, og er kommet så tydeli, så tydelig frem i Jesus

Han er evig

Sl 90: v2 Før bjergene fødtes, før jorden og verden blev til, fra evighed til evighed er du Gud. v4 Tusind år er i dine øjne som dagen i går, der er forbi, som en nattevagt.

Gud er evig. Ligesom cirklen har Gud ingen begyndelse og ingen ende. Når Gud præsenterer sig bruger han ofte navnet: Jeg er - ikke: Har eksisteret meget længe og vil også findes lidt endnu: Gud er!!!!

At Gud er evig betyder ikke, at han bli?r ældre og mere træt for hver dag, der går. Gud er uden for tiden. Det er jo Ham, der skabte tiden

Disse 4 egenskaber rummer i en sum de væsentligste sider af Guds væsen

---

Jeg har lagt en lille seddel på jeres stol og ved den ene ende af bænkene. Tag den lige frem og se, hvad der står derpå.

Hva? for noget er det en stregkode? Så skift perspektiv.

Se det hele lidt fra siden. Er der nogen, der har fundet ud af hvad der står: (Vent lidt) Altid set - altid elsket

De to udsagn Altid set - altid elsket står som en slags erklæring fra Gud til os og skal være en hilsen til os alle på denne festdag hvor vi er sammen for at fejre konfirmation.

At være set - og at være elsket er to ting som er helt afgørende for os mennesker - unge som gamle.

At være set.

Det betyder at der er nogen der lægger mærke til mig. Ser, at jeg er tilstede - ja, ser, at jeg er til! At være overset er frygteligt - så er der ingen, der ser mig - jeg er ingenting - et nul - er ganske ensom selvom jeg er blandt en masse mennesker! Det er ganske forfærdeligt! Det betyder nemlig så meget at være set - og derfor gør vi os mange anstrengelser for at blive set: råber op - klæder os specielt - farver eller sætter håret på en iøjnefaldende måde - gør vanvittige eller dumme ting... Alt sammen for at blive set - blive lagt mærke til - blive set op til - beundret - misundt.

Det behov har vi ikke overfor Gud. Han ser os “fra siden af” i øjehøjde fordi Jesus har været her, været menneske, og ved at vi elsker at bli?set på fra siden, ikke over set eller underset, men netop set.

Vi mennesker er slemme til at over- og underse hinanden, men det er ikke Guds måde at se på os mennesker på. Hvor vi er meget fokuseret og optaget af det ydre, så ser Gud noget helt andet, når han ser på os. Han ser så at sige "ind bag stregerne" - han ser os som dem, vi er - og stadig er vi elsket af ham! Overfor Gud, behøver vi ikke at gøre os til - sminke os - ændre os eller vise os, for at han elsker os. For Guds perspektiv på os er anderledes end vores perspektiv på hinanden.

Vi er altid set af Gud - og altid elsket. Det er det overraskende og dejlige budskab evangeliet har til os: Set og elsket. Derfor skal der også virkelig festes i dag - her i kirken og i hjemmene rundt omkring.

2. Gud ønsker at vi søger hans fællesskab

Gud elsker os og vil gerne have fællesskab med os, men vil vi ha? fællesskab med ham, vil vi indgå i en venskab med ham, som et svar på hans kærlighed?

Det er så også et spørgsmål., vi må stille i dag!

Hvordan kan vi så udtrykke vores vilje til at have fællesskab med ham? Ja hvordan udtrykker vi fællesskabet med hinanden? Gennem samtalen feks

Samtalen med Gud har et særligt ord i sproget, og det er bøn, og for os mennesker er det ganske naturligt med bøn, indtil vi måske vænner os af med det, men vi er født med lysten til bøn. Den havde H.C. Andersen også.

Han, den berømte digter lægger ikke skjul på, at han bad til Gud. Da han 14 år gammel rejste til København for at blive berømt, bad han. "Så snart jeg betrådte land i Sjælland, gik jeg om bag et skur ved strandbredden, faldt på mine knæ og bad Gud at hjælpe og ledsage mig; jeg følte mig trøstet derved, stolede så fast på Gud og min lykke."

"Ræk din hånd frem" - for alvor høre det og række hånden frem mod Jesus i tro, og på den måde modtage ham i vore hjerter

Forud for vores rækken vore hænder ud er gået at Gud har rakt hænder ud mod os.

I Sl 138 af David står der således

v7 Selv om jeg vandrer i trængsler,

holder du mig i live trods mine fjenders had;

du rækker din hånd ud,

og din højre hånd frelser mig;

v8 Herren fører min sag igennem.

Herre, din trofasthed varer til evig tid,

opgiv ikke dine hænders værk!

Jesus kræver ikke en stærk tro, eller en særlig opførsel. Han giver ingen regler for påklædning eller spisevaner, Kom som du er med din tro og din tvivl, din glæde og sorg, dine svigt og din trofasthed, din smålighed og din kærlighed. Jesus kan rumme det alt sammen og se igennem det alt sammen og ser i dig et menneske, som han gik i døden for.

Ræk din hånd frem, siger han, og tag imod det, jeg vil give dig - at jeg er med dig alle dage indtil verdens ende.

At sige ja i dag er at række hånden frem mod Jesu udstrakte hånd Amen

Bøn

Gud, du sendte Jesus til os, for at vi skulle kunne leve med håb.

Tal for denne dejlige konfirmations-søndag.

Tak for solskin og lys og glæde;

og for de små og store sammenhænge, vi har hjemme i,

og som binder os til livet.

Tak for de mennesker, der har vist os kærlighed fra vi var små.

Stærk og omsorgsfuld som ørnen giver du os at leve livet fuldt og helt;

Du leder os og har os altid for øje;

du giver os ansvar og når vi svigter og falder, griber du os.

Lad os aldrig glemme det.

Men giv os at tro, at du er med os alle dage indtil verdens ende, sådan som du lovede os da vi blev døbt.

Skub til os, når vi bliver for magelige og kun tænker på os selv.

Bær os, når vi overmod eller træthed falder.

Giv os nyt håb og nye kræfter, og lad os bruge dem til andres gavn.

Trosbekendelse

Vi forsager Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen.

Vi tror på Gud Fader, den Almægtige, himlens og jordens skaber.

Vi tror på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, vor Herre, som er undfanget ved Helligånden, født af Jomfru Maria, pint under Pontius Pilatus, korsfæstet, død og begravet, nedfaret til dødsriget, på tredje dag opstanden fra de døde, opfaret til himmels, siddende ved Gud Faders, den Almægtiges, højre hånd, hvorfra han skal komme at dømme levende og døde.

Vi tror på Helligånden, den hellige, almindelige kirke, de helliges samfund, syndernes forladelse, kødets opstandelse og det evige liv.

Fadervor

Vor Fader, du som er i himlene!

Helliget blive dit navn,

komme dit rige,

ske din vilje

som i himlen således også på jorden;

giv os i dag vort daglige brød,

og forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere,

og led os ikke ind i fristelse,

men fri os fra det onde.

For dit er Riget og magten og æren i evighed!

Amen

1. TILSPØRGSEL.

--- Forsager du Djævelen og alle hans gerninger og alt hans væsen, og tror du på Gud Fader, den Almægtige, og på Jesus Kristus, hans enbårne Søn, og på Helligånden, sådan som vor kristne tro lyder? -- Ja!

2. HÅNDSPÅLÆGGELSE OG VELSIGNELSE.

Den almægtige Gud, vor Herres Jesu Kristi Far,

som i dåben har gjort dig til sit barn,

Han styrke dig i din tro, fylde dig med sin Ånd,

og velsigne dig og bevare dig i sin kærlighed!


3. DET PERSONLIGE SKRIFTSTED.

Opstilling i kirken

Sara Patrick

Linette Michael

Mia Daniel

Sarah Visbech Christensen

Jesus siger: Jeg er opstandelsen og livet; den, der tror på mig, skal leve, om han end dør. Og enhver, som lever og tror på mig, skal aldrig i evighed dø (Joh 11,25-26)

Linette Nielsen Schmidt

Jesus siger: Jeg er opstandelsen og livet; den, der tror på mig, skal leve, om han end dør. Og enhver, som lever og tror på mig, skal aldrig i evighed dø (Joh 11,25-26)

Mia Schmidt Christensen

Jesus siger: Se, jeg er med jer alle dage indtil verdens ende (Matt 28,20)

Daniel Kiel Friis

Intet er umuligt for Gud (Luk 1,37)

Michael Lund

Således elskede Gud verden, at han gav sin enbårne søn, for at enhver, som tror på ham, ikke skal fortabes, men have evigt liv (Joh 3,16)

Patrick Lorenzen

Det er godt, at hjertet styrkes af nåden (Hebr 13,9)


Kollekt efter konfirmationen.

Herre vor Gud, himmelske Fader!

Vi takker dig, fordi du har velsignet de unge

og bekræftet dem i deres dåb.

Sammen med alle dine døbte beder vi dig:

Giv os tryghed i din hånd

og tro på, at vi livet igennem er dine børn.

Giv os livsmod af dit ord

til at vende os mod fremtiden

med tro, håb og kærlighed.

Giv os styrke til, i dit navn

at kæmpe mod det onde.

For du har begyndt din gode gerning i os

og vil fuldføre den indtil den dag,

hvor vi skal se dig, vor Fader,

og din Søn Jesus Kristus i Helligånds enhed,

én sand Gud, fra evighed og til evighed.

Orgel: Amen

+ Velsignelsen